Ajuntament de Sabadell

http://sabadell.cat

Consell comarcal del Vallès Occidental

https://ccvoc.cat

L’Ajuntament de Sabadell, mitjançant Promoció Econòmica, seu del Departament de Treball, Formació, Indústria i Innovació, ja fa anys que treballa per sensibilitzar vers i promoure el creixement i enfortiment de l’Economia Social i Solidària, com a model econòmic centrat en les persones i el bé comú.

L’Ajuntament forma part de la xarxa Municipis per l’Economia Social i Solidària.

La Xarxa d’Innovació Social del Vallès del Consell Comarcal és una iniciativa oberta, col·laborativa i transformadora que té entre els seus objectius promoure, donar suport i difondre l’economia social i solidària a la comarca mitjançant el treball en xarxa i la cooperació amb els agents del territori.
Impulsa  el treball en xarxa així com la generació d’idees, espais de trobada i activitats de suport  per a persones i entitats que creuen en la innovació i en l’economia social.

Ass. Can Capablanca

[Sabadell]

http://cancapablanca.cat

L’Eina SCCL

[Terrassa]

https://einacooperativa.coop

Doble Via SCCL

[Sant Cugat del Vallès]

http://doblevia.coop

Can Capablanca és una entitat amb 15 anys d’història a la ciutat de Sabadell, amb prop de 200 socis i sòcies, i seu d’una dotzena d’entitats i xarxes de la ciutat; com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell, la Coordinadora d’Associacions per la llengua o la Xarxa d’Economia Solidària de Sabadell.

Entre d’altres projectes va impulsar fa 7 anys una cooperativa de treball per a la gestió de l’espai de restauració de l’entitat, un model pioner de professionalització i coordinació. Aquest fet ha facilitat que moltes experiències d’arreu del país repliquessin el model.

Des dels seus inicis, però amb més força des dels últims anys, Can Capablanca ha estat molt vinculat a l’impuls de projectes de consum agroecològic. Per això el 2014 va impulsar conjuntament amb diverses entitats de la ciutat un espai annex a la seu de l’entitat anomenat La Quartera per tal de dignificar l’espai de trobada, magatzem i distribució de dos grups de consum ecològic. Un d’ells el pioner a Catalunya en emprar la forma de cooperativa de consum.

El projecte és des de fa 8 anys soci de la cooperativa de serveis financers Coop57. Actualment n’és membre del Consell de secció.

Can Capablanca ha estat també una de les entitats impulsores de la Xarxa d’Economia Solidària de Sabadell. Actualment és la seva seu i acull cada dimecres el Punt d’Informació i Assessorament activat per la XES Sabadell.

El seu espai és un dels punts de debat cultural, econòmic i social més dinàmic de la ciutat, especialment pel que fa als moviments socials. Ha acollit i generat debats, tallers i trobades sobre habitatge, economia feminista, alternatives des de l’ESS, agroecologia, banca ètica, món cooperatiu i justícia Nord/Sud.

L’entitat és membre fundadora de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans.

L’Eina SCCL és una cooperativa de treball sense afany de lucre que té com a objectiu la lluita contra l’exclusió social, mitjançant la generació de llocs de treball vinculats a la gestió de serveis, projectes i activitats en diverses àrees, tant amb gestió directa com amb la generació de nous productes i serveis des del treball en xarxa, la Inter-cooperació i el desenvolupament d’iniciatives comunitàries.

Desenvolupa la seva activitat a 10 municipis, 6 d’ells al Vallès Occidental, tant per a l’administració local com per a escoles i centres educatius, gestionant projecte socioeducatius, d’educació en el lleure i de dinamització associativa. També gestiona i participa en diferents projectes d’inserció laboral, tant propis com a través d’ALEI, Xarxa d’entitats terrassenques de lluitat contra la exclusió social, de la que és membre actiu.

Doble Via és una empresa social cooperativa fundada l’any 1999 que ofereix serveis a les persones en els àmbits de la gestió cultural i comunitària, l’educació, els serveis socials, la participació, la dinamització i el lleure i l’alimentació saludable. Doble Via la formen professionals de l’educació, la gestió cultural, la dinamització, els serveis socials i comunitaris i la dietètica i l’alimentació saludable. Persones apassionades per la seva feina, implicades en l’empresa social i compromeses personalment amb els serveis i projectes que desenvolupa la cooperativa. Li agrada treballar de la mà dels seus clients per tenir cura i millorar plegats els projectes que comparteix, i desenvolupar complicitats i xarxes de proximitat amb el territori on es desenvolupen. Actua amb criteris d’eficiència i de responsabilitat per què se sent compromesa i vol contribuir a construir un futur millor per les persones.

La cooperativa ocupa a més 140 persones, de les quals una vintena són sòcies de treball. Gestiona serveis públics de forma compartida i participativa pels ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, EMD de Valldoreix, Cerdanyola del Vallès, Barberà del Vallès, Rubí, Castellar del Vallès, Terrassa, Mollet, Palau Solità i Plegamans, Santa Eulàlia de Ronçana, Granollers i Pineda de Mar. Presta serveis d’alimentació saludable i educació en el temps del migdia en 2 instituts, 1 escola de primària 3 escoles bressol. Ha dissenyat i desenvolupat el programa de Creació de Cooperatives Escolars per la Generalitat de Catalunya en les darreres 3 edicions, dins del programa Aracoop, i té adjudicada la gestió per aquest any, havent constituït i dinamitzat fins el moment més de 70 cooperatives d’estudiants en centres educatius.

Doble Via és sòcia i forma part del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Catalunya i de la Sectorial de Cooperatives d’Iniciativa Social d’aquesta federació, i també és sòcia i forma part del Consell de Secció del Coop57.

A) Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa.

 • A1. Taula per a l’articulació de l’economia social.
 • A2. Recull d’empreses d’economia social i cooperativa.
 • A3. Catàleg d’exemples de bones pràctiques.
 • A4. Impulsar el reconeixement del valor afegit de les organitzacions.

B) Suport a la creació i desenvolupament de cooperatives.

 • B1. Accions de sensibilització o dinamització i assessorament.
 • B2. Accions per fomentar la col·laboració entre empreses

C) Promoció de la fórmula cooperativa i societat anònima laboral (SAL) en associacions i societats civils particulars (SCP).

 • C1. Accions de sensibilització o dinamització.
 • C2. Accions d’acompanyament.

D) Promoció de la fórmula cooperativa per a la continuïtat empreses o entitats properes al tancament.

 • D1. Comunicació i difusió a les persones empresàries properes a la jubilació al tancament.
 • D2. Accions de sensibilització o dinamització.
 • D3. Assessorament en la constitució de la cooperativa.

E) Aprendre els models d’empresa cooperativa en estudiants i professorat de CFGS i universitat.

F) Facilitar eines per crear i transformar en cooperatives i SAL en prescriptors, assessories i gestories.

Impulsen

Promou

Financia