Tres projectes guardonats a la primera edició dels premis Terra Fèrtil
Dimarts 22 d’octubre es van lliurar els premis Terra Fèrtil 2024 a la Unió Santcugatenca. Els projectes guardonats han sigut MEL Educació Ambiental i l’Escoleta Maan yad f yad de Terrassa, i Placant Barreres, de Sabadell.
A les 12h va començar l’acte de lliurament dels Premis Terra Fèrtil a la Unió Santcugatenca. És la primera convocatòria que fa l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental d’aquests premis, amb l’objectiu d’enfortir l’ecosistema territorial de l’economia social i solidària a partir de facilitar econòmicament, tècnica i estratègica el creixement, la consolidació i la incorporació dels valors cooperatius de projectes socioeconòmics a la comarca.
«Tenen una mirada territorial i global: societat, moviments, economia, perquè estem dintre d’un marc molt difícil. Constantment neixen projectes que volen impulsar aquesta transformació social que necessitem i des d’aquí neixen aquests premis, per donar un impuls a aquests projectes que planten llavors per portar a terme aquesta transformació», ha remarcat Elena Valletbó, tècnica de l’Ateneu.
MEL aconsegueix la puntuació més alta
El projecte més valorat d’entre els que s’han presentat ha sigut el de MEL Educació Ambiental, amb seu a Terrassa i partícip de l’espai de Cal Temerari a Sant Cugat. L’associació, impulsada per Laura Barba i Laura de la Orden, és la que més s’adequa a l’objecte i les finalitats que persegueix el premi. Destaca sobretot pel seu enfocament cap a la transformació social i la seva capacitat de generar ocupació.
A MEL, especialitzada en educació ambiental i justícia global, busquen la transformació social a través dels seus projectes, amb l’objectiu de generar canvis locals amb impactes globals. Promouen la interculturalitat i l’empoderament juvenil. Caminen cap a un món sostenible, socialment cohesionat i ecofeminista.
Ofereixen tallers educatius per a infants i joves, formacions i assessorament a equips docents, associacions de famílies i entitats de lleure, i experiències d’oci transformador a la natura, en fires i esdeveniments.
L’Escoleta Maan yad f yad i Placant Barreres, accèssits
El jurat va atorgar també dos accèssits a dos projectes que destaquen pel seu compromís social amb col·lectius vulnerables, i per la seva perspectiva antiracista.
L’Escoleta Maan yad f yad va néixer a l’Ateneu Candela de Terrassa com una escola d’idiomes popular, sense ànim de lucre i autogestionada. Des d’aleshores s’ha convertit en un espai comunitari des d’on generar pràctiques de suport mutu i resistència al racisme estructural en totes les seves formes. Les classes de castellà i català són totalment gratuïtes. En el cas d’altres idiomes (darija, àrab) s’accepten aportacions econòmiques voluntàries que ajuden a estabilitzar el projecte.
Placant Barreres és un projecte educatiu i esportiu de Sabadell que utilitza el rugbi com a eina de transformació social individual i comunitària. Treballen per donar accés a l’esport a totes les persones sense condicionants de classe, raça, gènere, capacitat o identitat sexual. D’aquesta manera, busquen estimular i potenciar el desenvolupament de la personalitat d’infants i joves, treballant les habilitats socials, afectives i motrius. A més de treballar amb infants, joves i les seves famílies, Placant Barreres fa formacions en clau feminista i anticapacitista i fan intervencions especialitzades en clubs esportius.
Tres premis i un objectiu
Cadascuna de les entitats rebrà 1500€ per a despeses associades al desenvolupament de l’acció o estratègia, tindrà un espai de trobades i/o cotreball en alguna de les seus de l’Ateneu Cooperatiu a Sabadell, Sant Cugat o Terrassa durant 6 mesos i rebrà 30h d’assessorament i suport comunicatiu.
Els premis Terra Fèrtil neixen de la necessitat de posar en valor els projectes que busquen construir una altra economia des de la pràctica, en resposta als conflictes i necessitats del present. Les entitats guardonades desenvolupen la seva activitat a partir d’un diagnòstic de la societat i el territori, i ho fan generant noves relacions laborals d’equitat i democràcia interna, des de l’economia de proximitat i amb una mirada àmplia que abraça la diversitat.
Més enllà dels premis, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental continua treballant per enfortir aquest ecosistema. Ofereix assessorament gratuït a projectes col·lectius transformadors per a la seva creació o consolidació, amb més de 140 projectes acompanyats als últims tres anys.