Festa/fes-te Pagesa i reconeixement als serveis ecosistèmics de la pagesia
El passat 9 d’octubre al Vapor Ventalló de Terrassa es dugué a terme primera Festa Pagesa a nivell vallesà, amb exposició d’experiències agroecològiques que s’estan fent un lloc en el món productiu i entre les persones consumidores, seguit d’una taula territorial sobre la preservació dels espais agraris i el paper de l’administració.
Al final es va anunciar la convocatòria de reconeixement dels serveis ecosistèmics que estan duent a terme la pagesia a la comarca, que una vegada resolta per part de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès, Productors i Consumidors del Vallès PiC Vallès i l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’ha donat el reconeixement econòmic al projecte productiu de El Turó de les 9 cabres, amb ramat d’ovelles i cabres que pasturen el bosc i l’entorn de Terrassa i elaboren formatges.
La Festa Pagesa també va ser una crida al reconeixement mutu, de la pagesia a les persones consumidores que aprecien els seus productes i de les persones consumidores organitzades en grups i cooperatives de consum cap als projectes productius i persones que ens alimenten. Cercant l’apropament de la pagesia i la ciutadania, als joves estudiants per al relleu d’aquesta pagesia i esperonar les administracions locals a posicionar-se vers la protecció dels espais agraris, la pagesia, la compra pública de productes de proximitat i la cultura associada.
A causa de la pluja es va ajornar al dia 4 de novembre la Mostra de productes locals, activitat emmarcada dins aquesta I Festa Pagesa. La jornada va constar d’un tast de productes agroecològics i artesanals de productors i productores locals, així com de platets elaborats pel restaurant egarenc El Camagroc Blau amb productes de la pagesia proveïdora de la botiga l’Egarenca. Contant amb la presència d’El Turó de les 9 Cabres (formatges), Can Morral del Molí (vins, caves i oli) i La Microcerveseria (cervesa artesana).
A peu de carrer es van poder tastar els productes, conèixer qui els produeix i saber on trobar-los, ja sigui a una botiga agoecològica referent, com l’Egarenca, o a altres comerços de Terrassa.