El Vallès cap a la Sobirania alimentària: De la pràctica localitzada a l’estratègia comuna
El Vallès Occidental, amb prop d’un milió d’habitants, s’ha construït sobre un model de mobilitat centrat en l’ús del transport motoritzat privat, una política econòmica que ha fet emergir polígons deserts i grans centres comercials que amplifiquen el consum alimentari centrat en el model agroindustrial. Entre d’altres problemàtiques, s’evidencia la necessitat d’una transició ecològica que posi especial atenció a la producció, la distribució i el consum en el sector agroalimentari. Una transformació que ha d’anar lligada a l’agroecologia, el consum conscient i de proximitat, i l’Economia Social i Solidària. Tot això, per un model productiu sostenible i ecològic, social i econòmicament, lligat a un model de distribució amb el mínim impacte climàtic, que garanteixi un consum saludable i conscient. Una proposta que entronca també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per l’ONU (en els seus punts 1, 2, 7, 8, 10 i 11).
A la comarca hi ha desenes d’experiències socioeconòmiques transformadores i que aposten per l’agroecologia, des de la producció i transformació a la distribució passant pel consum, algunes d’elles enxarxades i amb espais de coordinació propis com el PiC Vallès. Per altra banda, des de diversos ens locals, de tots els colors polítics, i el Consell Comarcal s’està desenvolupant, amb més o menys èxit i intencionalitat, tímids o atrevits projectes pel creixement del sector primari, especialment els que es vinculen a l’agroecologia i l’Economia Solidària. Tanmateix segueix essent un sector i model minoritari amb moltes dificultats per sostenir-se en el temps i créixer, així com per enxarxar-se i construir propostes conjuntes.
És per això que des de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès occidental volem apostar per fomentar un territori compromès amb la seva producció i consum, que potenciï caminar cap a uns intercanvis justos i responsables amb les diferents agents relacionades amb el sector alimentari. Un canvi de paradigma que ha d’implicar a ens públics, productors/es agroecològiques, formadors/es i consumidors/es. La Taula que us proposem doncs, conscients que els àmbits de treball i discussió entorn la Sobirania Alimentària són molt amplis, busca fer un pas més en la construcció d’espais de treball i consens comarcal iniciada per alguns grups de consum, productors i cooperatives. Un debat, i especialment, a una tasca que entenem que ha de tenir mirada comarcal a partir d’aquesta col·laboració público-cooperativa-comunitària.
Una Taula d’intercanvi, debat i treball que s’estructura en tres parts. Volem començar la Taula veient des d’on partim, on ens col·loquem per repensar el territori. Seguim el matí, referenciant-nos amb propostes de la comarca i que avancen/apunten cap a la Sobirania Alimentària. Acabarem amb les Taules de Treball, petits espais que volem que ens permetin per una banda intercanviar pràctiques i experiències, i per l’altra, treballar en possibles respostes i eines comunes i replicables que responguin als reptes que tenim a partir de l’aportació de cadascuna de les participants.
Objectius:
- Connectar agents del territori consum, distribució, producció, moviment cooperatiu i administració pública.
- Consensuar principals estratègies per a la Sobirania alimentària al territori.
- Consensuar línies de treball marc i priorització de les actuacions per part dels diferents agents.
- Establir el marc de debat i relació per al seguiment de les propostes de consens.
Data i horari: Dimarts 29 d’Octubre de 9h-14h
Lloc: Sala de plens de l’Ajuntament d’Ullastrell (Carrer Serra, 14 – 08231 Ullastrell)
Benvinguda de la Taula a càrrec de l’Il·lustríssim Alcalde d’Ullastrell, Jaume Puig
1a Què entenem per Sobirania Alimentària? D’on partim? (1h)
- Roc Padró – Sobirania Alimentaria en el marc de la proposta de Sobiranies.
- Gemma Flores-Pons de L’Aresta – cooperativa que promou l’agroecologia i la Sobirania Alimentària
2a Experiències del territori (1h)
- PiC Vallès, xarxa agroecològica de producció i consum
- Projecte pendent de confirmació, cohesió social, agroecologia i complicitat público-cooperativa
- Parc Agrari de Sabadell, accés a la terra i suport a la producció
- INS FP Agrària Castellar del Vallès, Formació en tècniques agronòmiques adaptades a les noves condicions climàtiques fomentant l’apoderament personal de l’alumnat.
- Servei de Turisme del Vallès Occidental, apropar i revaloritzar el producte del territori
3a. Taules de Treball: Producció local, economia solidària, administració pública i promoció de la sobirania alimentària (1:30h)
Simulacre de treball conjunt: a partir d’experiències concretes i buscant respondre a reptes del territori.