Taula Territorial. Oportunitats i esculls en l’impuls de projectes de ciclodistribució i ecologística
Data i horari: 12 d’abril de 9:30h a 12h. Format Virtual.
Ecodistribució i ciclologística com a eina de resposta a l’emergència climàtica, a la creació d’ocupació i a la transformació urbana.
Transformació urbana, economia social i solidària, transició ecològica, mobilitat sostenible, resiliència,… la realitat ens torna a posar contra les cordes. Ens obliga a actuar, aprofundir en aquests conceptes i buscar respostes i practicar experiències que ens permetin transformar-la. Per això des de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, l’Ateneu Cooperatiu i el Teler Cooepratiu, el Consell Comarcal del Vallès i la Diputació de Barcelona llançem aquest espai de trobada i treball. Un espai que vol interpel·lar als agents de la Comarca i del país conscients de l’impacte climàtic, social, urbà,.. del capitalisme de plataforma i el model de comercialització i distribució que genera. I que busquin camins per a l’impuls de projectes que contribueixn a la generació d’ocupació, a la consolidació i creixement del comerç local, a la transició ecològica i al canvi de model de mobilitat.
Així doncs amb les jornades “Ecodistribució i ciclologística com a eina de resposta a l’emergència climàtica, a la creació d’ocupació i a la transformació urbana” es vol posar de manifest la situació actual de la Distribució Urbana de Mercaderies i el seu impacte, i visibilitzar l’ampli ventall de possibilitats que s’obren dins l’àmbit econòmic, social i mediambiental al territori. Així com les dificultats i eines per a desplegar projectes d’ecologística i ciclodistribució. La jornada es planteja des de la premisa que per a l’impuls de projectes amb impacte s’hi han d’implicar diversos agents, des d’administracions locals fins als propis repartidors/es. I que alhora aquest element ens dona una oportunitat que no podem deixar passar per tal de repensar les nostres ciutats i pobles, i les activitats que s’hi duen a terme.
La jornada, que es desenvolupa en el marc del projecte “Sant Quirze a domicili”, té la voluntat de ser una eina col·lectiva per a recollir i consensuar, reptes, necessitats, eines i experiències per definir les bases i línies de treball de futur. Per això hem centrat el debat en tres àmbits claus:
-
Creació d’ocupació i inclusió
-
Impuls de nou models de mobilitat
-
Suport al comerç local, la petita i mitjana empresa i el producte de proximitat
Estructura de la Jornada
Benvinguda
- Àlex Brossa Enrique, Tercer tinent d’Alcaldia de l’Àrea d’Hisenda Pública i Economia Local i Regidor de Serveis Econòmics i Promoció Econòmica
- Representant de la Diputació de Barcelona (a confirmar)
- Oriol Mestre, Tècnic coordinador – Dinamització territorial del Consell Comarcal del Vallès Occidental
- Eudald Griera, Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental/Teler cooperatiu
Mobilitat i transformació socioeconòmica urbana
- Pau Avellaneda, geògraf i urbanista
Experiències inspiradores
- Sant Quirze a domicili
- Vanapedal
- Granollers Pedala
Taules de treball
Les taules de treball són obertes, compten amb una fila zero amb persones i experiències especialitzades que ajudaran a situar alguns dels elements cabdals pel debat i l’elaborció de propostes.
Creació d’ocupació i inclusió
- Teler Cooperatiu/Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental
- CCVOcc
- Ajuntament de St Quirze
- Ecosol (Girona)
- Jeroni de Moragas (St Cugat)
Àmbits: inclusió, ocupació juvenil, impuls de projectes cooperatius,…
Impuls de nou models de mobilitat
- Pau Avellaneda
- Màrius Navazo
- Vanapadal
- Granollers Pedala
- Biciclot
Àmbits: Model urbà, última milla, comarca, mobilitat,…
Suport al comerç local, la petita i mitjana empresa i el producte de proximitat:
- Ass. Comerç Centre i Sabadell en Xarxa
- El Rodal
- Representant de la Diputació de Barcelona
- Ateneu Cooperatiu del Vallès
- Ajuntament de Sant Quirze del Vallès
Àmbits: ecologística i comerç local, digitalització, mancomunar necessitats/serveis, dinamització comercial,…
Conclusions i tancament